НАПУСТИО НАС ДУДА, ЦАРСТВО МУ НЕБЕСКО

ПРЕСЕЛИО СЕ У РАЈСКА НАСЕЉА: Душан Дуда Бабиша Новаков
ПРЕСЕЛИО СЕ У РАЈСКА НАСЕЉА: Душан Дуда Бабиша Новаков

Још једна звезда србског и југословенског рагбија, засигурно једна од најсјајнијих, преселила се са овог поднебља на небеса и отишла у легенду што је још за живота постала. У 86. години упокојио се Душан Дуда Новаков. Сахрана легендарног Бабише биће у четвртак, 15. августа 2024. на Старом Православном Гробљу у Панчеву у 16:00 сати.

Душан Дуда Новаков рођен 1938., пионир је рагбија у Србији и Југославији. Био је у првој генерацији тада Јединства, касније преименованог у Динамо, која је вратила рагби на ове просторе 50. година прошлог века. Освајач је првог Првенства Југославије 1957. и првог Купа Југославије 1958. Што као играч, што као тренер са Динамом је још четири пута освојио Првенство и пет пута Куп.

ДУДА СА АУТОРОМ ТЕКСТА ЈОВАНОМ БАЈИЋЕМ
ДУДА СА АУТОРОМ ТЕКСТА ЈОВАНОМ БАЈИЋЕМ

Био је тренер јуниорске репрезентације Југославије као и сениорске која је са Дудом на челу достигла више него под било ким другим. Државни тим је 1980. освојио друго место у другој дивизији Европског првенства, што кад се узме у обзир Прва дивизија са шест екипа и тадашње Првенство пет нација са елитних и недодирљивих пет репрезентација, Југославија коју је Дуда предводио је била 13. на Старом континенту. Нико после Душана Новакова није поновио тај успех, да не причамо о тренутном стању Динама и српског рагбија…

О догађајима и догодовштинама са Дудом или Бабишом, као су Душана Новакова играчи и пријатељи такође називали, које су постале легендарне и које генерације рагбиста са обала Тамиша и Дунава па све до Сињег мора па и даље такође препричавају, могли би смо до бесконачности. Његов карактер, дух, појава, став створили су непоновљиве приче које су од Дуде створиле истинску легенду.

Вјечнаја памјат, Царство ти небеско…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.