ОЛ БЕЛЕКСИ КОНАЧНО СЛАВИЛИ У ВЕЛИНГТОНУ

СТРЕЛАЦ ПРВОГ ЕСЕЈА ЗА НОВИ ЗЕЛАНД: Севулони Рис пролази другог центра Аустралије Лена Икитауа. ФОТО: Photosport
СТРЕЛАЦ ПРВОГ ЕСЕЈА ЗА НОВИ ЗЕЛАНД: Севулони Рис пролази другог центра Аустралије Лена Икитауа. ФОТО: Photosport

После шест година и три месеца и четири пораза и два ремија, Ол блекси су коначно забележили победу у главном граду Аотеарое. У оквиру последњег, шестог кола Рагби Првенства који се уједно играо и за чувени Бледислоу куп, Ол блекси су на терену стадиона Скај у Велингтону савладали Аустралију 33:13 и тиме на најбољи начин окончали турбулентну сезону.

Аустралијанци су одмах извршили притисак на домаћине ставивши им до знања да су дошли по победу, што су и најављивали. Да су врло решени у остваривању намера, демонстрирали су у деветом минуту. Испред гол линије Ол блекса, Фрејзер Мек Рајт је узео лопту и пренео је у есеј простор.

Ноа Лолесио је трансформацијом увећао предност Валабиса.

Ол блекси су успели да се отресу Ози притиска. Узвратили су преко Севулонија Риса. Пре тога је Тупоу Ваа` и украо лопту комшијама у раку, проследио је до Валаса Сититија који је додао до Ентон Леинарт Брауна а центар Чифса је упослио Фиџијанца на крилу Новог Зеланда. Севуони Рис је примио лопту у пуном трку и нетакнуто испринтао до есеј простора Озија где је положио. Изненађујуће, Бауден Барет је промашио шут из трансформације који би донео Ол бексима изједначење.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Ноа Лолесио је увећао предност Аустралије у 19. минуту, а свега три касније, Вил Џордан је постигао други есеј за Нови Зеланд чиме су момци у црном стигли до изједначења.

Домаћи су одлично извели аут, из добро уигране акције и у другој фази напада, лопта је стигла до универзалца у дијагонали, вечерас на позицији аријера, који је направио ршум у одбрани Аустралије.  Вил Џордан је прошао поред Фрејзера Мек Рајта и Харија Вилсона, једних од најбољих обарача Валабиса који нису успели ни да га дотакну и положио близу статива што је омогућило повољнији шут Баудену Барету за претварања за прелазак у вођство.

Нови преокрет направио је Ноа Лолесио у 37. минуту прецизним казненим ударцем за 12:13.

У последњим тренуцима првог полувремена, Ол белски су имали казну. Одбили су шут на гол, одлучили су се да играју. Испуцали су лопту у аут, добро извели убацивање, молом се приближили аут линији, из пар фаза натерали противника да опет направи казну али су наставили да играју под предношћу. Проследили су лопту до крила а Севулони Рис се вратио унутра ка средини. Одмах је било упошљено и друго, односно, лево крило које је продрло преко гол линије. Есеј Кејлеба Кларка трансформисао је Бауден Барет за преокрет којим су Ол блекси отишли на одмор са вођствомо 19:13.

У наставку утакмице чекало се 16. минута на ново покретање семафора. Резервиста Тамаити Вилијамс је на око три. четири метара од гол линије подигао лопту из рака и уз помоћ Тупуа Ваа` ија који му је био из лађа, пренео драгоценост у есеј простор Аустралије, са два Валабиса накаченим на његова леђа.

Бауден Барет је из четвртог покушаја, трећи пут био прецизан за 26:13.

Бившем капитену Ол блекса Сему Кејну који је вечерас одиграо своју јубиларну, 100. утакмицу у чувеној црној мајци са сребрном папрати на срцу, је био поништен есеј али судије нису имале замерке у 65. минуту када је Кејлеб Кларк забележио своје друго полагање. После седам фаза играња, саиграчи су проследили лопту до крила Блузса који је прошао једног Озија а са другим који му се окачио око врата, бацио се у есеј простор.

Бауден Барет је претворио и друго полагање Самоанца родом у редовима Новог Зеланда за двадесет поена предности чиме су синови Новог Зеланда оверили још једну победу над старим ривалима, Аустралијанцима.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 33:13 (19:13)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 34.500

Главни судија: Ника Амашукели (Грузија)

Помоћници: Карл Диксон (Енглеска), Дамина Шиндер (Аргентина)

Судија у ТВ студију: Ерик Гузин (француска)

НОВИ ЗЕЛАНД: Итан Де Грут, Коди Тејлор, Тарел Ломакс, Скот Барет, Тупоу Ваа` и, Валас Ситити, Сем Кејн, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Кејлеб Кларк, Ентон Леинарт Браун, Реико Иоане, Севулони Рис, Вил Џордан

Асафо Аумуа, Тамаити Вилијамс, Пасилиио Тоси, Патрик Туипулоту, Лук Џејкобсен, Кортиз Ратима, Демијен Мек Кензи, Давид Хавили

ЕСЕЈИ:Севулони Рис (16`), Вил Џордан (22`), Кејлеб Кларк (40`, 65`), Тамаити Вилијамс (56),

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (23`, 40` + 1`, 57`, 66`)

КАЗНЕ:

ШУТ ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Агнус Бел, Мет Феслер, Таниела Тупоу, Ник Фрост, Џереми Вилијамс, Роберто Валетини, Фрејзер Мек Рајт, Хари Вилсон, Џејк Гордон, Ноа Лолесио, Дилан Пијетшч, Хантер Паисами, Лен Икитау, Ендру Келавеј, Том Рајт,

Брендон Паенга Амоса, Исак Каилеа, Алан Алаалатоа, Лукхан Салакаиа Лото, Ланги Глисон, Тејт Мек Дермот, Бен Доналдсон, Џош Флок

ЕСЕЈИ: Фрејзер Мек Рајт (8`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ноа Лолесио (9)

КАЗНЕ: Ноа Лолесио (19`, 37)

ШУТ ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.