ПОБЕДОМ У ОКЛАНДУ НАД ЕНГЛЕСКОМ ОЛ БЛЕКСИ ОСВОЈИЛИ СЕРИЈУ

ЗАСЛУЖЕНО: Ол блекси славе победу против Енглеске на Иден парку. ФОТО: PHOTOSPORT
ЗАСЛУЖЕНО: Ол блекси славе победу против Енглеске на Иден парку. ФОТО: PHOTOSPORT

У драми какву само тест мечеви могу да приреде, Ол блекси су на терену стадиона Иден парк у Окланду победили Енглесу 24:17 (13:14) уз доста потешкоћа чиме су освојили Стајнлагер Ултра Лоу Карб серију одржавши непобедивост на спортском здању у највећем граду Новог Зеланда и после 30 година недодирљивом. 

Енглези су деловали веома решени у намери да помрсе рачуне домаћима и покваре славље на Иден парку. Чинило се да су веома близу томе обзиром да су прво полувреме решили у своју корист као и да су увећали вођство почетком другог.

Ипак, Ол блекси као да су се дигли из пепела попут феникса у последњих 20 минута игре чиме су допринеле измене Скота Робертсона.

Остаје утисак да су Енглези могли и другачије да окончају меч да су у самој завршници сусрета уместо играња из казни, упутили ударце на гол али сад ће то остати у прошлости и бити богата историја Иден парка.

Вођство домаћима је донео Марк Телеа у 11. минуту. Крило шампиона Супер Рагби Пацифика Блузса, подигло је лопту из рака на око пет метара од есеја, прешло ту раздаљину и поентирало.

Полагање Марка Телее са готово саме аут линије претворио је Демијен Мек Кензи прецизним ударцем за 7:0

Већ у следећем моменту, одлични Маркус Смит уочио је на десном крилу усамљеног Имануела Фејиа Вабосоа. Прецизно га је погодио шутем са око 50 метара, а крило је ухватило лопту, обишло Марка Телеу и постигло есеј који је омогућио Маркусу Смиту трансформацију за изједначење.

Створили су Ол блекси недуго потом стопроцентну прилику поново да поведу. Стивен Перофета је направи одлучујући продор, проиграо Марка Телеу који је навукао противнике на себе и хтео да се одужи саиграчу из Блузса али је додавање крила на аријеру Новог Зеланда пресекао Маркус Смит који је помно и пожртвовано пратио акцију, спречивши противника у постизању сигурних седам поена.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић

Слаба је утеха била казна Демијена Мек Кензија којом су Ол блекси опет повели 10:7.

Универзалац у дијагонали Чифа који се у последње време усталио на позицији креатора игре, још једном казном је увисио предност домаћих.

У последњем минуту првог полувремена, у моментима када су гости иргали под предношћу казне, Маркус Смит је још једном упутио свој златни шут у ваздух. Лопту је између Марка Телее који је деловао потпуно погубљено и Демијена Мек Кензија, ухватио Томи Фримен и бацио се са пленом у есеј простор чиме су се Енглези приближили на један разлике.

Такође доста искоса, Маркус Смит је успешно извео трансформацију којом су момци са Црвеном ружом на грудима први пут на мечу прешли у вођство.

По повратку из свлачионица поново је Маркус Смит био у првом плану јер је у деветом минуту другог дела игре опет био сигуран из шута из казне чиме су Енглези увећали вођство на 13:17.

Увидевши Скот Робертсон да му се ближи пораз на терену где Ол блекси нису изгубили пуних 30 година, главни стратег Новог Зеланда направио је измене које су уродиле плодом. Увођене Баудена Барета и Ентона Леинарта Брауна као и класичне измене у скраму, стабилизовале су игру.

Који трен касније, Демијен Мек Кензи је одлично проиграо Баудена Барета а два пута најбољи играч на свету по избору Светског рагбија, направио је одлучујући продор. Прошавши по левој страни терена Бауден Барет је у кључном моменту додао лопту до Марка Телее који је одлетео у угао есеј простора и положио чиме је направљена нова смена у вођству 18:17

Нажалост по присталице домаћих, Демијен Мек Кензи је опет био непрецизан из трансформације али је погодио гол из казненог ударца седам минута касније чиме су Ол блекси почели лакше да дишу.

Један од одлучујућих момената на мечу је био и у 71. минуту када су на убацивање лопте у скрам Енглеске на половини терена, момци у црном прегурали противника и издејствовали казну. Испуцавањем лопте у аут приближили су се есеју и издејствовали још једну казну који је Демијен Мек Кензи претворио у поене али претходно погодивши стативу од које се лопта одбила у гол за 24:17.

У 78. минуту Енглези су имали шансу да умање предност противника али су се одлучили да уместо на гол лопту испуцају у аут. После лошег извођења, Ол блекси су им узели лопту али су касније опет згрешили казну. И опет су се Енглези одлучили да играју, и опет су испуцали лопту у аут после којег су формирали мол али су их Новозеланђани зауставили у есеју где им нису дозволили да положе лопту.

На успореном снимку се лепо видело да је Оли Лоренс који се одвојио из почетног мола са Џејмијем Џорџем иза себе који је носио лопту, направио блок капитену Енглеске. Главни судија утакмице Аустралијанац Ник Бери сасвим оправдано досудио казну против Енглеске а самим тим и крај драматичног меча који је заслужено припао Новом Зеланду.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЕНГЛЕСКА 24:17 (13:14)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 48.362

Главни судија: Ник Бери (Аустралија)

Помоћници: Дејмон Марфи (Аустралија), Пијер Брусе (Француска)

Судија у ТВ студију: Брет Кронан (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Итан Де Грут, Коди Тејлор, Тарел Ломакс, Скот Барет, Патрик Туипулоту, Самипени Финау, Далтон Папали` и, Арди Савеа, Финли Кристи, Демијен Мек Кензи, Марк Телеа, Џорди Барет, Реико Иоане, Севулони Рис, Стивен Перофета

Асафо Аумуа, Офа Ту` унгафаси, Флечер Њуел, Тупоу Ва` аи, Лук Џејкобсен, Кортез Ратима, Бауден Барет, Ентон Леинарт Браун

ЕСЕЈИ: Марк Телеа (11`, 62`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Демијен Мек Кензи (12`)

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (21`, 38`, 69`, 75`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЕНГЛЕСКА: Фин Бакстер, Џејми Џорџ, Вил Стјуарт, Маро Итоје, Џорџ Мартин, Шандлер Канингхам Саут, Сем Андерхил, Бен Еарл, Алекс Мичел, Маркус Смит, Томи Фримен, Оли Лоренс, Хенри Слејд, Имануел Феји Вабосо, Фреди Стјуарт

Тео Дан, Беван Род, Дан Кол, Алекс Колес, Том Кари, Бен Спенсер, Фин Смит, Оли Слеингтхолм

ЕСЕЈИ: Имануел Феји Вабосо (13`), Томи Фримен (40` + 2`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Маркус Смит (14`, 40` + 3`)

КАЗНЕ: Маркус Смит (49`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.