СПРИНГБОСКИ ОПЕТ БОЉИ ОД ОЛ БЛЕКСА

ДОНЕО ПРЕОКРЕТ: Грант Вилијмас постиже есеј за прелазак у вођство
ДОНЕО ПРЕОКРЕТ: Грант Вилијмас постиже есеј за прелазак у вођство

У првом сусрету Јужне Африке и Новог Зеланда од прошлогодишњег финала Светског купа, одиграном на легендарном стадиону Елис парк у Јоханезбургу, Ол блекси су прокоцкали предност од десет разлике дозволивши Спрингбоксима други пут на мечу који је отворио треће коло Рагби првенства, да направе преокрет и забележе победу 31:27 (11:12).

Ол блекси су повели први на мечу користећи јужноафричку формулу. Олакшање им је био и жути картон Апхелелеа Онкеа Окухлеа Фасија. Аријер је био на клупи за кажњене десет минута јер је из казне, цинично оборио играча који је био у прилици да поентира. Из казне су Новозеланђани испуцали лопту у аут, добро извели убацивање и формирали су мол којим су продрли у есеј простор противника где је лопту положио Коди Тејлор. Поентирање талонера увећао је за два поена Демијен Мек Кензи успешном трансформацијом за 0:7.

Домаћинима није много требало да узврате, тачније, десет минута и то на идентичан начин као што су гости повели. Спрингбокси су направили мол после аута који је напредовао ка гол линији. Мбонгени Мбонамби се одвојио од формације, пробио у есеј простор и положио.

Међутим, на успореном снимку се видело да је Џорди Барет избио лопту талонеру Јужне Африке из десне руке. На успореном снимку се такође видело и да лопта није испала унапред, већ уназад, и не испала, већ исклизнула, и да је Мбонгени Мбонамби поклопио кад је лопта била на земљи, што је судији у ТВ студију Брајану Мек Нисију из Ирске било довољно да призна есеј.

Исто је учинио и главни судија меча Ендру Брејс који је поништио трансформацију Сача Мнгомезулу обзиром да је двадествогодишњем отварачу Стормерса истекло време за шут на гол.

Сачи Мнгомезулу није истекло време за шут на гол из казне у 30. минуту када је са невероватних 60 метара упутио прецизан ударац ка стативама чиме су Спрингбокси прешли у вођство 8:7.

Нови преокрет направио је Кејлеб Кларк уз помоћ саиграча који су мајсторски пронели лопту кроз руке која је на кају завршила у поседу хитроногог Самоанца родом. У акцији и одличном додавању учествовало је шест репрезентативаца Новог Зеланда. Претходила је одличан продор Кодија Тејлора, лопту из рака је подигао Ти Џеј Перенара који је проследио до Демијена Мек Кензија, отварач до Тајрела Ломакса. Стуб  прве линије је одложио додавање довољно дуго да навуче на себе још противника па је проследио до Баудена Барета који је учинио слично. Барет је додао до Вила Џордана а Џордан до Кејлеба Кларка који је претрчао двојицу Спрингбокса пре него што је положио.

Нажалост по присталице Ол бекса, претварање Демијена Мек Кензија је било непрецизно али јесте казна Саче Мнгомезулуа којом су се домаћи приближили на један заостатка пред одлазак на одмор.

У наставку, нови шок за домаће навијаче. Џорди Барет је пресекао додавање Демијена Де Аљендеа ка капитену Јужне Африке Сији Колисеу и испринтао до есеј простора где је положио а полагање универзалца у дијагонали Таранакија и Хурикејнса је трансформисао Демијен Мек Кензи.

Уследила је размена ватре два шутера у којој је пуцач Спрингбокса две казне претворио у поене а Ол блекса једну.

Четврти за екипу, свој други есеј је мечу укњижио Кејлеб Кларк на сличан начин као и први и идентично, Демијен Мек Кензи ни после овог полагања крила Блузса, није успео да из шута обезбеди додатна два поена али су Ол блекси обезбедили десет разлике у 52. минуту.

Тада су их Спрингбокси, просто, угасили јер до краја окршаја гости нису постигли ни један поен.

У томе је доста допринео и жути картон Офе Ту` унгафасија који је леви стуб прве линије мелеа зарадио у 62. минуту покушавајући да заустави напредовање мола домаћина.

Есејем Кваге Смита и претварањем Саче Мнгомезулуа светски шампиони су се приближили на три поена заостатка, а преокрет за победу и четири предности обезбедило им је полагање Гранта Вилијамса које одлични отварач такође претворио за коначних 31:27

ЈУЖНА АФРИКА – НОВИ ЗЕЛАНД 31:27 (11:12)

Стадион Елис парк у Јоханезбургу

Гледалаца: 60.000

Главни судија: Ендру Брејс (Ирска)

Помоћници: Метју Карли (Енглеска), Џордан Веј (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Брајан Мек Ниси (Ирска)

ЈУЖНА АФРИКА: Окс Ниче, Мбонгени Мбонамби, Франсоа Мелхерб, Питер Стефанус Ду Тоит, Руан Нортје, Сија Колиси, Бен Јасон Диксон, Јаспер Ван Дер Вестхоизсен Висе, Јакубус Мејер Раинах, Сача Мнгомезулу, Кур Ли Арендсе, Дамиан Де Аљенде, Џесе Андре Криел, Чеслин Колбе, Апхелеле Онке Окухле Фаси

Малком Јустин Маркс, Герхард Стенекамп, Винсент Кох, Ебен Етцебет, Елрих Лоу, Квага Смит, Грант Вилијамс, Хандре Полард

ЕСЕЈИ: Мбонгени Мбонамби (17`), Квага Смит (69`), Грант Вилијамс (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Сача Мнгомезулу (70`, 76`)

КАЗНЕ: Сача Мнгомезулу (30`, 37`, 46`, 50`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Апхелеле Онке Окухле Фаси (7`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

НОВИ ЗЕЛАНД: Тамаити Вилијамс, Коди Тејлор, Тајрел Ломакс, Скот Барет, Тупои Ваа` и, Итан Блекедер, Сем Кејн, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Дамиен Мек Кензи, Кејлеб Кларк, Џорди Барет, Реико Иоане, Вил Џордан, Бауден Барет

Асафо Аумуа, Офа Ту` унгафаси, Флечер Њуел, Сем Дери, Самипени Финау, Кортез Ратима, Ентон Леинарт Браун, Марк Телеа

ЕСЕЈИ: Коди Тејлор (7`), Кејлеб Кларк (33`, 52`), Џорди Барет (42`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дамијен Мек Кензи (8`, 43`, 48`)

КАЗНЕ:

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Офа Ту` унгафаси (62`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.