ФРАНЦУЗИ НОВИ ОЛИМПИЈСКИ ШАМПИОНИ

УЗЕЛИ ЗЛАТО: Антоан Дупон прославља есеј против Фиџија у финалу. ФОТО: Getty Images
УЗЕЛИ ЗЛАТО: Антоан Дупон прославља есеј против Фиџија у финалу. ФОТО: Getty Images

Фиџијанци су препустили титулу олимпијских шампиона Французима који су их убедљиво победили 28:7 у финалу одиграном као и цео турнир, на стадиону Француска у Сен Денију, и заслужено освојили златне медаље. Бронза је припала Јужној Африци која је у мечу за треће место савладала Аустралију 26:19 док је Нови Зеланд морао да се задовољи петим местом тријумфом против Ирске 17:7.

И трећег, последњег дана рагбија седам на Олимпијади када су се играли мечеви за медаље и пласман, било је изненађења као и током целог турнира. У утакмици за претпоследње, 11. место Уругвај је био бољи од Јапана 21:10. Изненађењем се може сматрати и пораз 10:5 Самое у мечу са Кенијом за девету позицију.

Свакако највеће изненађење је учинак самих домаћина који за прошлу Олимпијаду нису успели ни да се квалификују. Трећег дана у полуфиналу су савладали Јужну Африку 19:5 чиме су отворили себи пут ка историји и вечности.

У финалу су били бољи од Фиџија коју су многи већ видели да су други пут за редом одбранили злато на олимпијским играма освојивши га трећи пут узастопно. Ипак, Французи су имали друге намере. Имали су контролу  током читавог меча против противника који није личио на себе. Џери Туваи није приказао ни зрак свој сјајног квалитета. Легенда Фиџија који је 2016. у Рију и 2021. у Токију освојио злато, био је одговоран за два есеја Француске.

Домаћини као да су променили плочу од како је у другом полувремену ушао Антоан Дупон. Капитен репрезентације у рагбију 15 који се после неуспеха на Мондијалу лане када су Французи такође били домаћини, посветио олимпијској издању нама омиљеног спорта, одмах је унео жестину и прецизност у игри Галских петлова. Сам је два пута постигао есеј у финалу чиме је лепо заокружио своју помоћ репрезентацији и остварио сан и жељу, освојио је олимипијско злато.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.