СПРИНГБОКСИ ОПЕТ ПОБЕДИЛИ ОЛ БЛЕКСЕ, ОСВОЈИЛИ РАГБИ ПРВЕНСТВО И ФРИДОМ КУП

КАПИТЕНСКИ: Сија Колиси полаже против Новог Зеланда. ФОТО: SA Rugby
КАПИТЕНСКИ: Сија Колиси полаже против Новог Зеланда. ФОТО: SA Rugby

На спортском здању у Кејп Тауну истог имена као и град на западној обали Јужноафричке Републике, Спрингбокси су други пут у две недеље савладали Ол блексе, овог пута 18:12 (3:9) у првој утакмици четвртог кола Рагби првенства, чиме су два кола пред крај освојили најјаче такмичење јужне хемисфере.

Међутим, чинило се да су се Новозеланђани боље спремили за овај окршај са најбољом селекцијом планете у односу на меч од прошле недеље. Чак су имали и предност из првог полувремена коју су пренели у друго. Јесу га прокоцкали али су стигли на један разлике пред крај меча али у самој завршници, поново су остали без стуба прве линије скрама, слично као и у Јоханезбургу, што Јужноафриканци једноставно не праштају.

Оборивши играча без лопте у продору Кодија Тејлора, Јаспер Висе је натерао главног судију меча да Метјуа Карлија из Енглеске да му покаже жути картон и досуди казну за Ол блексе које је у поене и вођство претворио Демијен Мек Кензи прецизним ударцем.

Свега два минута после вођства и бројчане предности, и Новозеланђани су остали са играчем мање јер је Севулони Рис имао контакт са Чеслином Колбеом у ваздуху.

У 30. минуту Демијен Мек Кензи је из још једне казне удвостручио предност гостију.

Свега два касније Хандер Полард ју је преполовио ударцем из казне са 40. метара удаљености.

Ипак, до одласка на одмор Демием Мек Кензи је још једном имао прилику да покаже прецизност, то је и учинио за шест разлике на полувремену за Нови Зеланд.

У деветом  минуту наставку сусрета, капитен Спрингбокса Сија Колиси је постигао есеј који је омогућио трансформацију Хандреу Поларду чиме су домаћи направили преокрет 10:9.

Предност је повећао Сача Мнгомезулу из казне коју је скривио Севвулони Рис. Крило Новог Зеланда је било у офсајду када је узео лопту, чинило се, у отвореној игри. Главном судији је Метјуу Карлију је одлуку предложио, односно, саопштио, судија у ТВ студију Иан Темпест, такође из Енглеске.

Демијен Мек Кензи је са десетак метара искосо у односу на стативе у 59. минуту, четвртим прецизним шутем из казне приближио Ол блексе на свега један поен разлике.

Који трен касније отварач Ол блекса имао је шансу да направи преокрет али је промашио гол из казне после жутог картона Вилија Ле Руа који није успео да ухвати лопту у покушају да пресече додавање Спрингбокса.

Међутим, ту није престала опасност по домаће јер је шут Демијена Мек Кензија погодио стативу а одбитак је ухватио Џорди Барет. Ни ту офанзиву нису момци у црном претворили у поене.

Ипак, снове гостију да ће можда савладати светске шампионе у Кејп Тауну, распршио је Малком Маркс.

Претходно је Баудену Барету Демиен Де Аљенде изблокирао шут. Када су у наставку утакмице Спрингбокси упутили лопту преко одбране гостију, Тарел Ломакс је ушао у путању Чеслину Колбеу који је трчао ка плену и ударио га рамену. Енглески делилац правде је показао стубу прве линије мелеа Хурикејнса жути картон.

Јужна Африке је лопту из казне упутила у аут, добро извела мол. Малком Маркс се издвојио из нападајуће формације и положио чиме је обезбедио победу којом су светски шампиони два кола пред крај такмичења освојили Рагби првенство и Фридом куп за који се боре две репрезентације у најјачем такмичењу јужне хемисфере.

Ово је први пут од 1949. године да су Ол блекси изгубили четири тест меча за редом од Јужноафричке Републике. После 14 сезона, Фридом куп је прешао у власништво Спрингбокса.

ЈУЖНА АФРИКА – НОВИ ЗЕЛАНД 18:12 (3:9)

Стадион Кејп Таун у Кејп Тауну

Гледалаца: 58.000

Главни судија: Метју Карли (Енглеска)

Помоћници: Ендру Брејс (Ирска), Џоердан Веј (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Иан Темпест (Енглеска)

ЈУЖНА АФРИКА: Окс Нче, Мбонгани Мбонанги , Френсис Мелхерб, Ебен Етцебет, Руан Нотје, Сија Колиси, Питер Стефан Ду Тоит, Јаспер Висе, Грант Вилијамс, Хандре Полард, Чеслин Колбе, Демијен Де Аљенде, Џеси Криел, Канан Муди, Вили Ле Ру

Малком Маркс, Герхард Стенкамп, Винсент Кох, Квага Смит, Елрих Лоу, Јандрен Хендриксен, Сача Феинберг Мнгомезулу, Лукањо Ам

ЕСЕЈИ: Сија Колиси (49`), Малком Маркс (74`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хандре Полард (49`)

КАЗНЕ: Хандер Полард (32), Сача Мнгомезулу (55`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Јаспер Висе (15`), Вили Ле Ру (62`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

НОВИ ЗЕЛАНД: Тамаити Вилијамс, Коди Тејлор, Тарел Ломакс, Скот Барет, Тупоу Ваа` и, Валас Ситити, Сем Кејн, Арди Савеа, Кортез Ратима, Демијен Мек Кензи, Март Теле` а, Џорди Барет, Реико Иоане, Севулони Рис, Вил Џордан

Асафу Аумуа, Офа Ту` унгафаси, Флечер Њуел, Сем Дери, Лук Џејкобсен, Ти Џеј Перенара, Ентон Леинарт Браун, Бауден Барет

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (16`, 30`, 40`, 59`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Севулони Рис (17`), Тарел Ломакс (72`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.